Garvsyra/Tanniner
Strävhet eller garvsyra. Vinets konserveringsmedel. Kommer från druvskalen och/eller fatlagringen, och finns i princip bara i röda viner eftersom skalen är med länge vid vinifieringen. Tanninerna lakas ur och även tanninerna från träet i faten. Kan ge upphov till migrän till exempel.
Biogena aminer - histaminer
Kan ge allergiska reaktioner i form av migrän, utslag och sjunkande blodtryck.
Histaminer
Förekommer mest i viner och reaktionerna kan bli kraftiga eftersom alkoholen har en förstärkande verkan. För en del kan ett glas vin vara tillräckligt för att sätts i gång ett migränanfall.
Men histaminer är inte lika vanliga i vin som förr, och det beror på en överlag förbättrad hygien vid vinproduktionen.
Genom att minska mängden av dessa, kan man alltså minska "dagen efter"-symptomen. Bra, tänkte jag. Beställde (beställningsvara) 2 flaskor Ken Creek för 84:- flaskan, så ikväll ska det testas! :)
Källa: Systembolaget
tack för din kommentar!
skriven