Veckans Designer: Yves Saint Laurent


Bild: Findagrave

Yves Saint Laurent

Yves Saint-Laurent, född 1 augusti 1936 i Oran, Algeriet, var en fransk modeskapare. Han dominerade 1900-talets mode tillsammans med Coco Chanel, Paul Poiret och Christian Dior, vars modehus han ledde mellan 1957 och 1961. Hans visningar ägde rum i Paris.

Yves Saint Laurent kom till Paris som 17-åring från Algeriet och började ett år senare hos Christian Dior sedan han vunnit en formgivartävling. Vid Diors död 1957 efterträdde den 21-årige Saint Laurent honom som chef för Dior-företaget och blev kvar där till 1961, då han tvingades göra militärtjänst. Han startade sitt eget modehus1962. Detta övertogs av Gucci-koncernen den 1 november 2002.

Yves Saint Laurent förknippas med enkla klassiska plagg som safarijackan, byxdressen, skepparkavajen, capen, den A-formade klänningen, skinnjackan och smokingen. Han hade förmågan att förvandla maskulina kläder till feminina kläder. Han har även gjort teaterscenografi.

Han var inte okontroversiell med sitt mode. Han fick förkrossande kritik i USA för 1971 års kollektion som hämtat inspiration från andra världskrigets Paris.

På grund av sin homosexualitet mobbades Saint Laurent svårt i skolan, vilket gjorde honom både fysiskt och psykiskt sjuk. Därför framträdde han sällan själv, utan syntes offentligt genom sitt mode.

Men framgången var inte alltid lätt att hantera, i långa perioder led Yves Saint Laurent av alkohol- och drogproblem. Att gå nedför catwalken för att ta emot folkets jubel var också förknippat med mycket ångest. Han var heller inte bara hyllad. När Saint Laurent i slutet av 1970-talet introducerade parfymen Opium anklagades han för att uppmuntra till narkotikamissbruk.

Han led av prestationsångest som blev allt svårare att bemästra, och när han 2002 drog sig tillbaka gjorde han det med orden:

"Jag har känt både rädsla och ensamhet. Jag har stiftat bekantskap med både lugnande medel och droger och känner depressionens begränsning och sjukhusets fängslande kraft. Men en dag var jag stark nog att ta mig ur allt det där, fortfarande bländad, men nykter."

Redan som ung gjorde Yves Saint Laurent ett Proust-citat till sitt motto: "Den stora konsten är inte att vara, utan att förbli".

Yves Saint Laurent avled 71 år gammal  av en hjärntumör i Paris den 1 juni 2008.


Källor: Svd, Wikipedia,

Kommentarer :

#1: Marie

Intressant!

skriven
#2: Solli

han hade verkligen en talang för att skapa stilfull o klassisk mode!

skriven

Kommentera inlägget här :